1. De rol van het Oerbrein bij hedendaagse klachten van stress die we ervaren.

In onze hectische, moderne wereld worden we dagelijks geconfronteerd met verschillende vormen van stress. Maar wat als ik je vertel dat ons oerbrein nog steeds functioneert alsof we in de prehistorie leven? Het oerbrein, dat verantwoordelijk is voor onze primaire overlevingsinstincten, kan onze moderne stress vaak niet juist verwerken. Dit veroorzaakt een disbalans die onze mentale en fysieke gezondheid kan beïnvloeden.

2. Wat heeft het Oerbrein met Moderne stress te maken?

Nooit eerder hebben we in een tijd geleefd waarin we zoveel stress ervaren.

In de geschiedenis van de mensheid hebben we ook nog nooit zoveel prikkels te verwerken gekregen als in de tegenwoordige tijd. Laatst las ik dat iemand in de middeleeuwen net zoveel prikkels te verwerken kreeg in een jaar als wij nu in een dag.

Voortdurend krijgen we prikkels en beelden op ons af waaraan we ons meten en waar we onszelf mee vergelijken. Al deze impulsen zorgen voor gevoelens van niet goed genoeg zijn, dat we niet succesvol genoeg zijn, dat we er niet goed genoeg uitzien, dat we harder moeten werken, etc. Dat zorgt voor gevoelens van onzekerheid, afwijzing en zelfverwijt wat een stress reactie in werking zet en dat begint in het Oerbrein.

3. Oerbrein is dat niet uit de tijd?

Ons “oerbrein” leeft in een staat en een tijdperk waarin een onbekende omgeving levensbedreigend kan zijn en waar het non stop eten of gegeten worden is. Het heeft een instinctieve behoefte om tot de groep te behoren. Op verstoting of afwijzing reageert deze heel sterk. Hoewel dit tegenwoordig geen levensbedreigende situatie meer is reageert deze nog wel zo. Hetzelfde geldt voor verandering, verandering!? ons oerbrein denkt dan, wil je me dood hebben ofzo!

Oerbrein en moderne stress. Volgens ons oerbrein leven we momenteel in een sociale jungle. Hij ontdekt de hele dag situaties die onveilig aanvoelen. Een druk gezinsleven, sociale druk of werkverplichtingen.
De jungle van toen is de social media van nu en nog meer zaken om je druk over te maken. Het is dus heel logisch dat gevoelens van tekort schieten en “niet goed genoeg zijn” veel stress kunnen opleveren.

4. Hoe dragen deze primitieve hersenreacties dan bij aan bijvoorbeeld Burn-out?

Dat heeft te maken met dat het oerbrein super snel reageert. Deze is geprogrammeerd om onmiddellijk te reageren op bedreigingen door onze vecht- of vlucht reactie te activeren. Je hebt er met je bewuste brein nauwelijks invloed op.

Het oerbrein is niet voor rede vatbaar en het ziet gevaar waar het niet is (angst). Niet goed bestand zijn tegen veel stress of spanningen is dan ook een reden waardoor we vatbaar zijn voor krijgen van een burn-out. Als we ons vervolgens onzeker gaan voelen over ons zelfbeeld, financiële situatie, toekomst en/of kansen dan geven we onze energie weg en kunnen we opgebrand raken.

Hoe kom ik van mijn moderne stress klachten af?

Nu denk je misschien, daar ben ik mooi mee in de aap gelogeerd met dat oerbrein. Hoe kan ik mijn stress verminderen en weer in mijn kracht komen te staan? Door jezelf niet meer weg te geven! Je kan hier invloed op uitoefenen, dit kan je soms niet alleen. Jij bent wel de enige die dat kan met het juiste gereedschap!

Wil je weten hoe? Body mind release, is een praktische methode waar je gericht aan de slag gaat met je stress klachten en wel met de innerlijke oorzaak.

Misschien heb je al veel gedaan om van je klachten en je stress af te komen. Misschien ook niet? Er zijn veel methodieken die je kunnen helpen. Het is degene zoeken die bij je past. Ben jij op zoek naar een aanpak die je kan doen? Waar je minimaal gaat praten over je klachten en wat volledig in het teken staat van gericht loslaten dan body mind release iets voor jou.

Wil je hier meer over weten, ervaren en zien of dit een aanpak is voor jou? Neem dan snel contact via het contactformulier of maak een digitale afspraak. Deze is vrijblijvend en kosteloos. Body Mind Release.

Bronnen:

Mijn inspiratie voor deze blogs haal ik uit boeken, veel lezen over dit onderwerp en kennis opgedaan uit mijn opleiding.

Leave a comment